Massages

Massage geeft niet alleen maar een goed gevoel.

Wat doet massage met je?

Massage geeft niet alleen maar een goed gevoel. Uit onderzoek blijkt dat een massage het hartritme en de bloeddruk verlaagt en dat het ook de bloed- en lymfecirculatie versnelt.

En dat is nog niet alles. Het geeft ontspanning van de spieren, het vergroot de bewegingsvrijheid en het stimuleert de productie van endorfinen, de natuurlijke pijnstillers van ons lichaam.

Therapeutische massage kan een medische behandeling ondersteunen en het draagt ertoe bij dat je je minder angstig en gestresst voelt. Het geeft ontspanning en nieuwe energie.

Massage helpt met

Stress

Massage is een van de bekendste bestrijders van stress. Verlichting van spanningen geeft je meer energie, verbetert je levenshouding en verkleint daardoor de kans op blessures en ziekten.

Massage kan ook verlichting brengen van klachten die worden verergerd door angsten, zoals astma of slapeloosheid. Vanwege het verlichtende effect op spanningen is massage een uitstekende ondersteuning van psychotherapie of behandelingen van verslavingsziekten.

Pijnlijke of stijve spieren

Massage kan verlichting brengen bij vele soorten spierstijfheid: van tijdelijke spierkramp tot chronisch beklemde kaken of schouders. Sommige massagetechnieken verlichten de spanning direct door het oprekken en kneden van je spieren en bindweefsel. Andere technieken werken indirecter, maar even effectief via stimulering van je zenuwstelsel waardoor je spieren zich kunnen ontspannen.

Spierpijn

Na zware lichamelijke inspanningen kunnen je spieren vermoeid en pijnlijk aanvoelen. Dit wordt veroorzaakt door ophoping in het spierweefsel van afvalproducten en ook door lichte inwendige beschadigingen. Massage verbetert de doorbloeding, dus de afvoer van afvalstoffen en de aanvoer van voedingsstoffen die het herstel van spierweefsel bevorderen.

Tintelende of pijnlijke armen of benen

Spieren kunnen zo verkrampt raken dat ze gaan drukken op de zenuwen in de armen en benen waardoor pijn en tintelingen kunnen optreden. Als dit het geval is kan een massage verlichting brengen door de spierkramp in schouder of heup te verminderen.

Blessures

Massage kan bijdragen aan de genezing van blessures, zoals peesontstekingen of bindweefselbeschadigingen en verrekte spieren als gevolg van een ongeval. Massage kan ontstekingen helpen genezen doordat het de bloedcirculatie versnelt, wat zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en voor de aanvoer van voedingsstoffen naar de beschadigde cellen. Bepaalde massagetechnieken kunnen bij recente verwondingen de vorming van littekenweefsel beperken en bij oude blessures het littekenweefsel flexibeler maken.

Napijn

Massage kan verlichting brengen bij napijn die soms overblijft als de oorspronkelijke pijnoorzaak is opgeheven. Voorbeelden zijn: hoofdpijn als gevolg van oogklachten, lage rugpijn na een zwangerschap of spiertrekkingen rond blessures.

Blessurepreventie

Door het verlichten van chronische spanningen kan massage bijdragen aan het voorkomen van blessures die het gevolg zijn van het aanspannen van spiergroepen die uit balans zijn of van het forceren van een pijnlijke, beperkte plek.

Pijnlijke of beperkte gewrichten

Behalve het verlichten van spierspanningen die de bewegingen van gewrichten kunnen beperken, heeft massage ook een direct effect op je gewrichten via de verbetering van de bloedcirculatie, het stimuleren van de natuurlijke smering en de vermindering van pijn bij chronische gewrichtsklachten.

Houdingsbeperkingen

Massage kan ook beperkingen in spieren, gewrichten en omringend weefsel opheffen. Hierdoor kan je lichaam zijn natuurlijke houding terugkrijgen. Massage kan ook spierverkramping en pijn verlichten die worden veroorzaakt door ruggengraatafwijkingen, zoals Scolliosis.

De gevolgen van gedwongen rust

Er kunnen heel wat redenen zijn die je dwingen je lichamelijke activiteiten te beperken. Denk aan blessures, een operatie, een verlamming of zelfs natuurlijke veroudering. Als dit het geval is, kan massage je pijn en andere klachten verlichten en de circulatie naar je huid en je spieren verbeteren. Zelfs als een gedwongen inactief gebied niet direct kan worden gemasseerd kan de ontspanning en de circulatieverbetering van een algehele massage je verlichting brengen.

Vasthouden van vocht

Door de circulatieverbeterende effecten van een massage kan vocht dat zich ophoopt door een recente operatie of een zwangerschap worden afgevoerd.